Křepelčí vajíčka 18 ks

0% (0 hodnocení)
Cena za platíčko 18 ks křepelčích vajíček, chovaných s láskou. Jedná se pouze o přebytky a prodej "ze dvora".
60 Kč
Skladem
cena:60 Kč
popis
parametry
soubory a odkazy
diskuze

Znáte křepelčí vejce? Vejce s vynikajícími zdravotními účinky

https://www.kucharidodomu.cz/upload/obrazky/galerie_obrazku/19934192krepelci-vejce-fotosombra12-717.jpg

Křepelčí vejce jsou menší než slepičí, přesto mají 2,5x více vitamínu A, 2,8x více vitamínu B1 a 2,2x víc vitamínu B2. Žloutku je 33%, bílku 50% a 8% skořápky.

Zdravá křepelka snese ročně až 320 vajec, jedno váží 11 až 15 gramů. Jsou vhodná proti alergiím, jejich účinky na zdraví jsou 
prokázané.
Ve snůšce se často najdou vejce dvou žloutková, ale dvě stejně zbarvená nalezneme jen vzácně.

Křepelčí vejce 
obsahují 5x více fosforu (ten prospívá duševnímu vývoji), železa a draslíku než vejce slepičí. V Japonsku dostávají děti denně k obědu dvě. Je v nich zastoupena i měď, kobalt, niacin, aminokyseliny, tyrozin (má vliv na zdravou barvu kůže a využívají se i v kosmetice), lecitin (snižuje hladinu cholesterolu v krvi), fosfor (povzbuzuje potenci).

Konzumace vajec se doporučuje lidem trpícím častým nachlazením, protože mají antibakteriální účinky. Zlepšují astma, zamezují bolestem hlavy, upravují krevní tlak. Pravidelná konzumace se doporučuje i lidem s oslabenou imunitou a těhotným ženám.

Vajíčka obsahují Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny, ty mají vliv na srdeční systém, obsahují 65 joulů a 15,8 kalorií.

V Rusku, Americe i Japonsku užívají k léčebným účelům syrová vejce:

Kúra 60 vajec zlepšuje krevní obraz, snižuje cholesterol. 120 vajec upravuje vysoký krevní tlak, odstraňuje problémy s trávením a žaludeční vředy, 240 vajec pomáhá při cukrovce, astmatu, migrénách, alergiích, impotenci, omlazuje pokožku. 1080 vajec napomáhá léčbě nádoru mozku a konečníku.

Křepelky mají tělesnou teplotu 42°C, proto netrpí infekcemi, jejich skořápky jsou pevné, tudíž odolné proti bakteriím.
Křepelčí vejce 
nezpůsobují alergické reakce, navíc produkuje ovomukoidový extrakt, využívaný k léčbě alergie.

Konzumují se vařená, smažená, pečená, nakládaná. Upravují se stejným způsobem jako slepičí, patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Syrová se rozbíjejí seknutím nože.

Skořápka obsahuje mnoho cenných prvků, vápník, měď, mangan, železo, síru, zinek, křemík, fluorid. Jemně drcená se může přidávat do vařených jídel.
Neoplozená vejce mají trvanlivost až 3 měsíce.

 

 

Recepty na přípravu křepelčích vajec

 

Míchaná křepelčí vajíčka se slaninou

Mohlo by to být bez receptu, ale oproti slepičím vajíčkům jsou křepelčí chutnější a bez zápachu slepičích vajec.

(Pro jistotu: osmahneme libovou anglickou slaninu na troše másla, na to rozklepneme 5 křepelčích vajec, dosolíme, přidáme suchou bazalku a trošku chilli a dosmažíme, nahoru natrháme trochu čerstvé bazalky.)

  

Křepelčí vajíčka s rajčaty

1 stroužek česneku

1 zralé rajče (nebo do rajčete přidáme trochu cukru)

3 křepelčí vejce natvrdo

4 olivy

4 cherry rajčata

1 chilli paprička

polévková lžíce, rovná, strouhaného parmazánu

lžička másla

sůl

rozmarýn

lžíce jogurtu, lžička sladké chilli omáčky a lžička sójové omáčky

 

Na pánev dáme máslo, na plátky nakrájený česnek, olivy a strouhaný parmazán, chilli papričku nasekanou na půlcentimetrové kousky, špetku rozmarýnu, zprudka osmahneme, přidáme nadrobno nasekané rajče, asi 5 minut mícháme na prudkém ohni, vypneme vařič a vmícháme půlená cherrry rajčata.

 

Do misky se lžící jogurtu přidáme sójovou a chilli omáčku.

Bez míchání nabereme a dáme na talíř.

Na druhou polovinu talíře dáme rajčata a posypeme zbytkem rozmarýnu, mezi ně vložíme půlená křepelčí vejce uvařená natvrdo.

 

Kyselá bramborová omáčka s křepelčími vejci

5 křepelčích vajec

1 větší brambora

1/2 litru plnotučného mléka

1/2 lžičky hladké mouky

lžíce dobrého octa

2 lžíce másla

sůl, bobkový list, nové koření, drcený pepř, kmín

plátek ledového salátu, citron

 

Bramboru oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kostky, povaříme hodně do měkka, až se rozpadá v osolené vodě s trochou celého kmínu, po uvaření opatrně slijeme vodu aby nám neodtekly kousky rozpadlé brambory.

Rozpustíme máslo a chvíli rozvařenou bramboru podusíme, přidáme bobkový list, nové koření a trochu drceného kmínu a přidáme asi 2dl mléka. Dusíme a postupně přidáváme mléko aby omáčka měla správnou hustotu. V troše mléka rozmícháme hladkou mouku a opatrně přidáme na zahuštění. Odstavíme a za stálého míchaní přidáme ocet. Dosolíme.

Do hotové omáčky vložíme natvrdo uvařená křepelčí vejce a navrch přidáme drcený barevný pepř a dozdobíme plátkem ledového salátu, který pokapeme citrónem.

 

Křepelčí vejce ve smetanové omáčce

8 křepelčích vajec

mrkev

tymián

sůl

citron

hladká mouka

1 dl smetana

3 dl mléka

máslo

cukr

sůl

ledový salát

 

Křepelčí vejce uvaříme natvrdo.

Podusíme na másle nastrouhanou mrkev s malou lžičkou cukru, tymiánem a solí, až mrkev začne karamelizovat, podlijeme mlékem a dusíme asi 15 minut, až se mrkev rozpustí, do smetany přidáme mouku a rozmícháme a omáčku zahustíme a dosolíme a přidáme několik kapek citronové šťávy. Vejce oloupeme, rozpůlíme a polejeme omáčkou. Dozdobíme ledovým salátem.

 

Těstoviny s křepelčími vejci

bazalka asi 15 listů, hrubá sůl, drcený barevný pepř 1 lžička

70 g másla

8 cherry rajčat

1 velké, zralé, červené rajče, pokud není dostatečně zralé, vezmeme menší rajče a přidáme lžičku protlaku

100 g těstovin

2 stroužky česneku

2 lžíce plnotučného jogurtu

 

Povaříme těstoviny hrubší velikosti, asi 100 g.

Na pánvi rozehřejeme asi 50g másla, přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, lžičku drceného barevného pepře.

Krátce osmahneme, přidáme 1 velké rajče nakrájené nadrobno na kostičky a rozmícháme na kaši, přidáme 8 cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky, osolíme hrubou mletou solí, přidáme asi 10 listů nasekané bazalky a krátce osmahneme, promícháme a odstavíme.

Na pánvi se zbytkem másla vmícháme do uvařených těstovin 4 syrová křepelčí vejce a po promíchání na másle doděláme.

Smícháme se zeleninovou směsí a do hotových těstovin přidáme 8 křepelčích vajec uvařených natvrdo, nakrájených na čtvrtky a vmícháme 2 lžíce plnotučného jogurtu. Dosolíme a dozdobíme bazalkou.

 

Sváteční bramborový salát

500 gramů brambor

1 menší jablko

100 gramů parmské šunky

5 křepelčích vajec

1 malá cibule šalotka

1 balení cukrového hrášku

80 gramů mrkve

50 gramů celeru

50 gramů petržele

3 kusy kyselé okurky

mletý pepř, sůl hnědý cukr, citrónová šťáva, 2 lžíce majonézy¨

1 lžíce dijonnaise

 

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostky asi 1 x 1 cm, vařená a oloupaná křepelčí vajíčka nakrájíme na čtvrtky, oloupané a vyjadřincované jablko nakrájíme na menší kostky, cibuli šalotku nakrájíme najemno, parmskou šunku nakrájíme na nudličky, vařenou mrkev, vařený celer – bulva a vařený petrželový kořen nakrájíme též na kostičky.

Z ostatních ingrediencí vymícháme dresink a vše lehce promícháme.

Tip: Aby si zelenina zachovala krásnou barvu a zůstala křupavá, blanšírujte ji – po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve vodě s ledem.

 

Křepelčí hnízda

K přípravě potřebujeme:

Malé brambory - 5 kusů

Anglická slanina - cca. 100 gr.

Olivový olej

Křepelčí vejce - 10 kusů

Sýr - 50 gr..

pro servírování - okurky, rajčata, okurky

 

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme, rozkrojíme na polovinu a na každém kulatém konci kousek odřízneme, aby dobře stály v pekáčku.

Každý brambor v půlce čajovou lžičkou vydlabeme, aby vznikl pohárek

Do každé jamky vložíme malý kousek slaniny

Nyní nalijte dovnitř křepelčí vejce

Posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě na 180 stupňů (30 minut).

 

Šťouchané brambory s křepelčími vejci a krevetami

2 velké brambory

mléko

½ lžíce másla

4 křepelčí vejce

1 polévková lžíce

50 g krevet

olivový olej

sůl

řeřicha, pro dekoraci

 

Oloupejte brambory, nakrájejte na kostky a uvařte v lehce osolené vodě nebo hovězím vývaru. Scedíme a ušťoucháme s mlékem a máslem. Na olivovém oleji opečeme krevety a poté uděláme volské oka z křepelčích vajec. Šťouchané brambory rozdělíme na dezertní talíře, navrch položíme sázené vejce. Kolem naskládáme krevety a ozdobíme řeřichou.

 

Sázené křepelčí vejce na toastu s pikantní rajčatovou omáčkou

4 křepelčí vejce

1 litr vody

2 lžíce octa

4 plátky toastu

1 polévková lžíce másla

2 rajčata (čerstvá)

4 rajčata (sušená)

1 polévková lžíce rajského protlaku

šalotka, jemně nasekaná

stroužek česneku, jemně nasekaný

1 polévková lžíce olivového oleje

špetka cukru

čerstvě mletý pepř

nové koření, čerstvě mleté

2 snítky tymiánu

2 polévkové lžíce drceného timiánu

1 polévková lžíce řeřichy

 

Připravíme si křepelčí vejce, kde odřízneme špičky skořápek, aby se nám dobře vylévali. Přivedeme k varu litr vody s 2 lžícemi octa a za stálého míchaní vlijeme křepelčí vejce. Už nevaříme a necháme vejce 1-2 minuty vychladnout v nálevu. Poté vyndáme opatrně děrovanou lžící na talíř, měla by zůstat částečně uvnitř tekutá. Nožem upravíme otřepané okraje.

Rajčata oloupeme, vyndáme jádra a nakrájíme na kostičky stejně tak nakrájíme i sušená rajčata. Rozehřejeme olivový olej a dáme do pánve nakrájenou šalotku a česnek. Postupně přidáme půlku nakrájených rajčat, cukr a snítky tymiánu. Přiklopíme a dusíme cca 45minut.

Potom vyjmeme snítky tymiánu, vmícháme zbývající část rajčat a drcený tymián. Omáčku pak dochutíme cukrem, solí, pepřem a trochou nového koření.

Tousty upravíme kruhovou formou nebo nožem na pravidelná kolečka a opečeme z obou stran na pánvi.

Servírujeme tousty s rajčatovou omáčkou navrch sázené vejce ozdobené řeřichou.

 

 

 

Vaječná tlačenka z křepelčích vajec

2 dl zeleninového vývaru

1/2 litru mléka

sůl

250 g zeleninové směsi nasekané na kostičky (mrkev, kukuřice, olivy, cuketa, syrová kapie)

mletý bílý pepř

30 ks křepelčích vajec

vinný ocet

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce nasekané petrželky

40 g sypké želatiny

 

Zeleninu krátce povaříme do polo měkka a vývar slijeme.

Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo a necháme důkladně vychladnout. Až potom je oloupeme. 6 ks vajec necháme celých, ostatní nasekáme najemno. Želatinu namočíme do 100 ml mléka a necháme ji nabobtnat.

Zbytek mléka smícháme se zeleninovým vývarem, svaříme, vmícháme povařenou zeleninu a ještě krátce povaříme. Přidáme nabobtnalou želatinu, dobře vymícháme a odstavíme z ohně. Do této směsi vmícháme nasekaná vajíčka, hořčici a po promíchání přidáme celá křepelčí vejce, posekanou petrželku a jemně osolíme. Dochutíme pepřem, octem a velmi opatrně vše promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme do lednice asi na 4 a více hodin ztuhnout. Před vyklopením přelijeme formu horkou vodou, pak tlačenku lehce vyklopíme. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Diskuze je prázdná.
přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal
X
Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).